Nog maar 33 dagen en dan...
Wist je dat... het schoenen ritueel rondom het sinterklaasfeest begon in de 15e eeuw?
De Dubbeldamse Oranjevereniging popelt om Sinterklaas te begroeten. Voor Dubbeldam duurt dat nog 33 dagen. Hij is namelijk op zaterdagavond 30 november op het Damplein te zien. Het wordt dit jaar geen intocht, maar we maken er wel even een feestje van op het Damplein, die avond. Natuurlijk is iedereen uitgenodigd om mee te zingen en pepernoten te eten. Daarover schrijven we binnenkort meer op deze site. Voor nu tellen we de dagen af naar 30 november. En dat is dus vandaag over 33 dagen en nog tijd voor een leuk geschiedenisweetje rondom het sinterklaasfeest.
Sinterklaas en schoenzetten
In een vorig countdown-bericht schreven we over het ontstaan van sinterklaasgedichten. Vandaag gaan we het hebben over een andere sinterklaastraditie en dat is het zetten van de schoen. Het schoenzetten hoort helemaal bij de rituelen rondom het sinterklaasfeest. Het werd al gedaan in de 15e eeuw.
Tegenwoordig zetten we schoentjes vaak meerdere avonden voorafgaand aan het bezoek van Sinterklaas. Eeuwen geleden werd echter maar op één avond de schoen gezet en dat was op 5 december. Dat zat namelijk zo.
Je schoen in de kerk
Het schoenzetten toen was bedoeld voor arme kinderen. Die mochten op 5 december hun schoen zetten in de kerk. De schoenen werden dan gevuld door rijke mensen. Een dag later, 6 december, was de sterfdag van Sint Nicolaas. Op die sterfdag werd de inhoud van de schoenen verdeeld onder de armen.
Ruim een eeuw later verplaatste het schoenzetten zich van de kerk naar de mensen thuis. Kinderen zetten hun schoen bij de haard en hun ouders vulden de schoentjes dan met speelgoed en snoepgoed.
Schoenzetten is een van de heerlijke tradities rondom sinterklaas. Een andere traditie is Sinterklaas in Dubbeldam. Zet daarom zaterdag 30 november 19.00 uur in je agenda, want dan is Sinterklaas op het Damplein. Heerlijke traditie.